Тексты песен Moonspell

Moonspell - Opium
21 день назад 393 (не задано)
Moonspell - For A Taste Of Eternity
17 дней назад 278 (не задано)
Moonspell - ...Of Dream And Drama (Midnight Ride)
12 дней назад 429 (не задано)
Moonspell - 13!
16 дней назад 657 (не задано)
Moonspell - 2econd Skin
24 дня назад 281 (не задано)
Moonspell - A Poisoned Gift
12 дней назад 181 (не задано)
Moonspell - Abysmo
месяц назад 226 (не задано)
Moonspell - Adaptables
14 дней назад 217 (не задано)
Moonspell - Alma Mater
17 дней назад 176 (не задано)
Moonspell - An Erotic Alchemy
19 дней назад 214 (не задано)
Moonspell - Ancient Winter Goddess
20 дней назад 162 (не задано)
Moonspell - Angelizer
17 дней назад 165 (не задано)
Moonspell - Ataegina [Bonus]
19 дней назад 336 (не задано)
Moonspell - Awake!
14 дней назад 377 (не задано)
Moonspell - Can`t Bee
месяц назад 196 (не задано)

Информация о артисте

Moonspell — португальская готик-метал-группа, основанная в 1992 году. На первых порах группа играла фолк/блэк-метал, позднее творчество группы также иногда характеризуют как дарк/готик метал . Вокалист и автор текстов группы Фернандо Рибейро (Fernando Ribeiro) сам использует выражение «дьявольская музыка» («devilish music»).

Moonspell впервые попали в португальские чарты с альбомом Sin/Pecado, а их вышедший в 2006 году альбом Memorial в первую же неделю достиг первого места. До Moonspell из метал-групп в Португалии подобного успеха добивались только Metallica и Iron Maiden.


История группы

Группа была основана в 1989 г. под названием «Morbid God» параллельно с не получившим развития проектом «Archangel» (Фернандо Рибейро — ударные, Ares — вокал, остальные участники скоро покинули группу). Первые репетиции группы проходили в здании, принадлежащем городскому совету их родного посёлка Брандоа, а первая записанная песня именовалась «The Fever». Позже к Morbid God присоединился гитарист Mantus, и в этом составе музыканты выпустили одну демозапись (Serpent Angel, 1992). После записи Serpent Angel Moonspell были приглашены независимым лейблом MTM принять участие в сборнике португальских металических групп. В том же году участники сменили название на Moonspell. После выпуска очень удачного EP «Under the Moonspell» на Adipocere Records, на котором Moonspell предстали блэк-метал группой с очень заметным фолковым оттенком, карьера группы пошла вверх. В 1994 г. Moonspell выступали на разогреве у Cradle of Filth в Лиссабоне, а затем подписали контракт с Century Media. На Century Media Moonspell выпустили дебютный альбом Wolfheart (1995). После выпуска дебютника последовало турне с Morbid Angel в качестве «разогревающей» группы. В 1995—1996 годах Moonspell выступали в Чехии, Польше и Германии. Следующий альбом, Irreligious, принес ещё больший успех, а видеоклип на песню «Opium», который был снят на старых улицах Лиссабона, демонстрировался по европейскому телевидению. 12 июля 1996 года Moonspell выступили в старом монастыре Convento do Beato. Телеканал VIVA признал в 1996 году Moonspell открытием года (другими номинантами были Korn и Marilyn Manson).

В 1997 году выходит мини-альбом Second Skin, который содержал кавер-версию композиции Depeche Mode «Sacred». На следующих альбомах — Sin/Pecado и The Butterfly Effect — Moonspell начали экспериментировать со звучанием, добавив элементы электронной музыки, что было неоднозначно воспринято многими поклонниками. В 1998 г. участники Moonspell (кроме барабанщика Майка Гаспара) создали сайд-проект «Daemonarch» и под этим названием записали блэк-металический альбом «Hermeticum» (1998). Конец тысячелетия коллектив провел на гастролях, разъезжая по Америке (с In Flames и Amorphis) и Европе (с Kreator, Witchery и Novembre).

Очередная полнометражка вышла в 2001-м. "Darkness and Hope" продюсировал Хиили Хиилесмаа, работавший также с Apocalyptica и HIM, а специальное издание диска включало в себя каверы на песни Оззи Осборна и Joy Division. С помощью этой пластинки Moonspell вернули расположение слушателей и пробились на 79-ю строчку немецких чартов.

Продолжив пахать на ниве готик-металла, португальцы в 2003-м выпустили альбом "Antidote". Крестана к тому моменту успел исчезнуть, и на сессиях с басухой управлялся Никлас Этелавуори из Amorphis (позже вакансию занял Айрес Перейра). Пару лет коллектив усиленно гастролировал, а в 2004-м стал участником Rock in Rio Lisbon.

В 2004 г. группа записала кавер-версию джазовой песни «I’ll See You in My Dreams» для саундтрека к одноименному португальскому триллеру. На эту песню был снят видеоклип с фрагментами фильма.

После разрыва с Century Media Moonspell подписали контракт на запись трех альбомов с SPV/Steamhammer. Первым альбомом стал Memorial (2006), который был заметно тяжелее предыдущих работ, но в первую же неделю возглавил португальский чарт и вывел Moonspell в число самых популярных португальских исполнителей всех направлений. На две песни с альбома — «Finisterra» и «Luna» — были сняты видеоклипы. В 2007 году предполагался выпуск DVD Lunar Still/13 Years of Doom], но выход DVD на Century Media не состоялся из-за юридических проблем.

Последним крупным успехом Moonspell стала победа в номинации «Лучший исполнитель из Португалии» на состоявшейся 2 ноября 2006 г. в Копенгагене церемонии MTV Europe Music Awards.

29 июня 2007 года вышел сборник лучших песен группы The Great Silver Eye. Осенью того же года был издан альбом Under Satanæ, в который вошли переиздания работ группы 1992—1994 годов.

В мае 2008 года Moonspell выпустили альбом Night Eternal, правда ещё до официальной даты релиза музыканты выложили альбом на своей странице MySpace. 9 декабря состоялся релиз DVD Lusitanian Metal (новое название давно готовившегося диска Lunar Still/13 Years of Doom).

19 июля 2010 года в продажу поступают марки, выпущенные Португальской почтовой службой (CTT, Correios de Portugal) в честь группы. Данная серия марок посвящена наиболее значительным моментам истории рок-музыки, а также альбомам португальских исполнителей. Группа «Moonspell» представлена альбомом «Wolfheart». Стоимость марки составляет один евро. Фернандо Рибейро по этому поводу заявил: Мы не могли и подумать о более подходящем и превосходном знаке отличия, который отражает нашу самую успешную запись, которую оценили как критики, так и продавцы музыки.


Действующие участники

Фернандо Рибейро (Fernando Ribeiro; Langsuyar) — вокал (с 1989 г.)
Рикардо Аморим (Ricardo Amorim; Morning Blade) — гитара (с 1995 г.)
Мигель Гаспар (Miguel Gaspar; Mike/Nisroth) — ударные (с 1992 г.)
Педро Пайшао (Pedro Paixão; Passionis/Neophytus) — гитара, клавишные (с 1994 г.)

Концертный музыкант
Айреш Перейра (Aires Pereira; Ahriman) — бас-гитара

Бывшие участники
Toureiro — ударные (1989-1992 гг.)
Pedro C. — гитара (1989-1992 гг.)
Duarte P. — гитара (1990-1991, 1992-1995 гг.)
Mantus — гитара (1989-1995 гг.)
Жоао Педро (João Pedro; Ares/Tetragrammaton) — бас-гитара (1989—1997 гг.)
Серджио Крестана (Sérgio Crestana) — бас-гитара (1997—2003 гг.)
Луиш Ламелаш (Luis Lamelas; Malah) — гитара
Никлас Этелавури (Niclas Etelävuori) — бас-гитара (2003 г.)

Дискография

Альбомы
Wolfheart (1995)
Irreligious (1996)
Sin/Pecado (1998)
The Butterfly Effect (1999)
Darkness and Hope (2001)
The Antidote (2003)
Memorial (2006)
The Great Silver Eye (сборник, 2007)
Under Satanæ (2007)
Night Eternal (2008)
Alpha Noire (2012)
Omega White (2012)
Extinct (2015)

Демо
Serpent Angel (записано под названием Morbid God; 1992)
Anno Satanæ (1993)

Синглы и мини-альбомы
Wolves From The Fog (EP, 1994)
Under the Moonspell (EP, 1994)
Opium (сингл, 1996)
2econd Skin (EP, 1997)
Butterfly Effect (сингл, 1999)
Nocturna (сингл, 2001)
Everything Invaded (сингл, 2004)
Finisterra (сингл, 2006)

DVD
Lusitanian Metal (2008)

Видеоклипы
Opium (Irreligious)
2econd Skin (Sin/Pecado)
Magdalene (Sin/Pecado)
Butterfly effect (The Butterfly Effect)
Nocturna (Darkness and Hope)
Everything Invaded (The Antidote)
I’ll see you in my dreams (саундтрек)
Finisterra (Memorial)
Luna (Memorial)
Scorpion Flower (Night Eternal)
Night Eternal (Night Eternal) Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply.
Moonspell is a Portuguese Gothic Metal band with elements of Black Metal. Moonspell was formed in 1989 as Morbid God. After renaming themselves Moonspell in 1992, they released their first EP Under the Moonspell in 1994, a year before of the release of their first album Wolfheart. The band quickly gained status and became one of the most recognizable metal bands from Portugal.

Although they had been playing since 1989 under the name of "Morbid God", the band became Moonspell in 1992, the same year they released the promo track "Serpent Angel". In 1993, singer Fernando Ribeiro , drummer Mike Gaspar and bass player Ares (not to be confused with Aires Pereira) released the demo Anno Satanae, which caught the attention of French label Adipocere. It was for Adipocere that Moonspell released in 1994 a mini-album entitled Under the Moonspell. The record was a considered a landmark in Portuguese metal and sold more than 5000 copies, becoming Adipocere's best-selling record at the time. Shortly after the release, they played with Cradle of Filth in a concert in Lisbon.

Breakthrough (1995-1997)

After the release of mini-album Under the Moonspell, Moonspell signed with Century Media for six CDs. Wolfheart was recorded in Germany with producer Waldemar Sorychta and was released in 1995 and was followed by a European tour. Although the album had little or no recognition at the beginning, it was later recognized as a "milestone" by heavy-metal reviews site Metal-Observer.com. During the tour, guitarist Mantus quit the band and was replaced by Ricardo Amorim.

Irreligious came out in 1996 and was recorded again with producer Waldemar Sorychta. While previous album was considered black metal, this one fell into the genre of gothic metal. The song Opium became the first Moonspell single. It quoted one of Portuguese poet Fernando Pessoa's heteronyms, Álvaro de Campos, on his poem "Opiário" and its music video, featured the character of poet writing in a bar with the band playing. Along with the release of the album in a convent, the Convento do Beato, there were factors that helped the band selling 10.000 copies of the album in their homeland.

After conflicts with the band involving lawsuits, bass player Ares left the band and was replaced by Sérgio Crestana.

Experimenting (1998-2000)

Sin/Pecado (Pecado means 'sin' in Portuguese) was released in 1998. It had a bigger experimental nature than its predecessors. The song 2econd Skin was released as a single. At the time they released the one and only Daemonarch album, Hermeticum. Daemonarch was a side project composed by all Moonspell members but drummer Mike Gaspar. The album was seen as a return to their black metal roots and its lyrics were all written by singer Fernando Ribeiro between the age of 14 and 16.

Sin/Pecado was followed in 1999 by The Butterfly Effect, recorded in London and produced by Andy Reilly. This album is considered to be very experimental in nature as well. Featuring "down-tuned guitar riffs, eerie synthesizer passages", the album was mainly composed by guitarist/keyboard player Pedro Paixão and was not very well received by metal critics.

"Darkness and Hope" and "The Antidote" (2001-2005)

Darkness and Hope was released in 2001 and was produced by Hiili Hiilesmaa, producer of Sentenced or HIM. The album reached 79th on German charts and special editions included covers of Madredeus, Ozzy Osbourne's Mr. Crowley and Joy Division's Love Will Tear Us Apart. Nocturna was released as a single and music video.

In 2003, the band released The Antidote, with Niclas Etelävuori from Amorphis playing as a session musician on the bass guitar. The album was released with a book with the same title written by Portuguese writer José Luís Peixoto. Both the CD and book share the same concept and story and each song in the CD is sister to a chapter in the book that enhances the story in the lyrics. "Everything Invaded" was released as a single and music video. The band toured extensively around the world, playing at Rock in Rio Lisbon in 2004, a concert that brought them to more mainstream attention in Portugal. From this album on, the tours feature Aires Pereira on the bass.

In early 2004 the band recorded a cover of the jazz standard "I'll see you in my dreams" for the soundtrack of a Portuguese horror movie of the same name. There is an official music video of this song featuring footage from the film itself.

"Memorial", "Under Satanae" and "Night Eternal" (2006-present)

Memorial was released in 2006. Recorded with the producer of their first three albums Waldemar Sorychta, who also recorded the bass guitar parts, it was the first to be released under their new label SPV Steamhammer. The album topped the Portuguese album chart on its first week and also broke into the German Top 100 at number 68. Memorial achieved gold status in Portugal after selling 10,000 copies, making Moonspell the first Portuguese heavy metal band to achieve that.

Although the album is heavier than the previous, it was very well received and its release was featured in various Portuguese news broadcasts. A new release of the album was released in December 2006 and featured a DVD with live performances and the music videos made for the album. Music videos for "Finisterra" and "Luna" were released.

On November 2, 2006, Moonspell won an MTV Europe Music Award in the category of Best Portuguese Act.

The Great Silver Eye, a best-of album, was released on June 26, 2007.

Recently, Moonspell released Under Satanæ, a re-recording of early songs.

The last album has been called "Night Eternal". It was released on May 16, 2008. Moonspell is slated to tour Danzig's 2008 incarnation of his Blackest of the Black tour.

After a lot of legal troubles, Moonspell released their first Dvd "Lusitanian Metal" on December 8, 2008 in 3 different versions. The most complete one is composed of 2 Dvds, a Cd and a small booklet with photographs and introduction to the footage written by some of the members of the band. The first Dvd contains a show they played in 2004 in Katowice, also recorded on the Cd, a collection of all their videos until "Everything Invaded" and an interwiew shot in a Graveyard. The second dvd presents some live footage took from different tours from 1992 to 2005.

Current members

*Fernando Ribeiro - Vocals (1989 - Present )
*Mike Gaspar - Drums (1992 - Present )
*Ricardo Amorim -Lead Guitar (1995 - Present )
*Pedro Paixão - Keyboard/Rhythm Guitar (1994 - Present )
*Aires Pereira - bass (live artist) (2003 - Present )

Previous members

* Baalberith - drums (1989-1992)
* Luís Lamelas (Malah/Fenrir) - guitar (1992-1993)
* J.M. (Tanngrisnir) - guitar (1993-1995) (KeMo)
* Mantus/Duarte - guitar (1990-1995)
* João Pedro (Ares/Tetragrammaton) - bass (1989-1997)
* Sérgio Crestana - bass (1997-2003)
* Niclas Etelävuori (Amorphis) - bass (2003, 2008) (session musician only)


Discography:
1992 - Serpent Angel (demo)
1993 - Anno Satanae (demo)
1994 - Under the Moonspell
1995 - Wolfheart
1996 - Irreligious
1997 - 2econd Skin (disc 1) (Single w/ bonus live CD)
1997 - 2econd Skin (disc 2) (Single w/ bonus live CD)
1998 - Sin Pecado
1999 - The Butterfly Effect
2001 - Darkness and Hope
2003 - The Antidote
2006 - Memorial
2007 - The Great Silver Eye (Best Of)
2007 - Under Satanae (The first three releases re-recorded)
2008 - Night Eternal
2012 - Alpha Noir / Omega White
2015 - [algum artist=Moonspell]Extinct
Dvds
2008 - Lusitanian Metal


www.moonspell.com Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply.