Kadanz is een Nederlandstalige popgroep uit Utrecht. De groep kwam voort uit de homo-cabaretgroep Spitsroeden, waarin Frans Bakker, Herman Schulte en Kees van den Berg zaten.
De groep hield begin jaren '80 homo's, vooral in het COC-circuit, een kritische spiegel voor. Het nummer 'Voorjaar (Amsterdam)' dat nog in 1998 werd uitgebracht op de cd 'Aan of Uit' komt voort uit het repertoire van Spitsroeden. Er zijn tal van nummers uit die tijd die een soort camp-status hebben, zoals 'De Baan, de Baan', 'Mykonos' en ' Zo Zijn'.
In de ruim twee jaar dat Spitsroeden bestond, schoof het accent van de optredens steeds meer van conferences met liedjes naar popsongs, die een minder homo-karakter hadden. Daarom besloten Bakker, Van den Berg en Schulte een popgroep op te richten met de naam Kadanz. Eric van der Wal (drums) en Martijn van Tour (basgitaar) vormden de ritmesectie in de eerste formatie. In die formatie was Van den Berg toetsenman, gitarist en zanger en Bakker en Van den Berg zorgden voor de arrangementen, gebaseerd op de demo's die Bakker had gemaakt.
Alleen 'Wat jij me gaf' had een andere voorgeschiedenis; dat was het resultaat van een project van Bakker en Van den Berg voor een musical (die er nooit kwam). Schulte was tekstschrijver en percussionist van Kadanz en Bakker zanger, componist en tekstschrijver. De groep bestond van 1982 tot 1985 en vervolgens - in een gedeeltelijk andere samenstelling weer van 1989 tot en met 1993. In die samenstelling was Mies Sleegers de arrangeur van de groep.
In 1998 kwam er nog een Kadanz cd uit (Aan of Uit). Dat was meer een soloproject van Bakker en met tekstuele bijdragen van Schulte. Een tweetal nummers kwam in andere vorm ook voor op het album 'Sta Op' uit 1993, waarop Marc Dollevoet de leadzanger was. Vergelijk de versies - voor zover verkrijgbaar - van Barracudastraat en Morgen kom je terug/Morgen kom jij terug. Overigens was de hoesillustratie van 'Aan of Uit' een schilderij van Herman, dat nu aan de muur hangt van een ex van Frans. Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply.